Rostlinný olej s širokým využitím, lisovaný za tepla. Olej může být použit v teplé kuchyni na jakékoli úpravy, uchová si přírodní nutriční látky a přirozenou chuť. Ve studené kuchyni se dá použít do zálivek na saláty nebo pro přípravu dresinků. V teplé kuchyni je vhodný i k dušení s vodou. Bývá velmi lehce stravitelný. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E a K, draslík, železo, fosfor a aminokyseliny. Je známý pro vysoký obsah přírodního lecitinu. Fyzikální vlastnosti: slabě žlutá olejovitá kapalina bez vůně Bod tuhnutí: cca -13 °C Relativní hustota: při 20 °C cca 0,923 g/cm³ Základní obsahové složky: mastné kyseliny - hlavní podíl kyselina linolová (C18:2) cca 59 %, olejová (C18:1) cca 23 %, palmitová (C16:0) cca 9 %, linoleová (C18:3) cca 4 % a arachová (C20:2) cca 1 %; vitamíny A, E, lecitin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.