Olej s významným obsahem vitamínů a lecitinů. Ve studené kuchyni jej lze využít do salátů, na obilné kaše nebo k omaštění jakéhokoli pokrmu. Tepelně by neměl být upravován. Obsahuje velké množství lecitinů. Olej bývá používán i jako osvědčený potravinový doplněk při řadě zdravotních potíží. Fyzikální vlastnosti: žlutohnědá, medově olejovitá kapalina s typickou obilnou vůní Relativní hustota: při 20 °C cca 0,925 g/cm³ Základní obsahové složky: nenasycené a nasycené mastné kyseliny – hlavní podíl kyselina linolová (C18:2) cca 57 %, olejová (C18:1) cca 17 %, palmitová (C16:0) cca 16 %, linolenová (C18:3) cca 6 %; vitamíny A a E (zejména je zde vysoký obsah vitamínu E v přirozené formě alfatocoferolu a beta-tokoferolu), lecitin, karotenoidy
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.