Olej s významným obsahem antioxidantů. Olej používaný do studené kuchyně - zejména při přípravě salátů a dresinků. Je vzácný pro svůj obsah významných antioxidantů – vitamínu E a skvalenu. Sám amarant je bohatý zdroj vitamínů B2 (riboflavin), E, B1 (thiamin), D, nenasycených mastných kyselin a mnoha prospěšných stopových prvků. Má největší obsah proteinů ze všech obilovin. Olej je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové. Jeho nejcennější a jedinečnou složkou je právě skvalen. Fyzikální vlastnosti: žlutá olejovitá kapalina, nepříjemné, jakoby zatuchlé vůně, desodorované druhy oleje prakticky bez vůně Relativní hustota: při 20 °C cca 0,915 g/cm³ Základní obsahové složky: nenasycené mastné kyseliny – hlavní podíl kyselina linolová (C18 : 2) cca 45 %, kyselina olejová (C18 : 1) cca 24 %; nasycené mastné kyseliny – kyselina palmitová (C16 : 0) cca 19 %, kyselina stearová (C18 : 0) cca 3 %; skvalen 5 až 8 %, vitamín E, lecitin
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.