Za studena lisovaný olej bohatý na kyselinu linolovou. Světlice barvířská je jednoletou bylinou řazenou do čeledi hvězdnicovitých, jejíž semena jsou zdrojem nutričně významného rostlinného oleje. Byla pěstována již ve starověké Mezopotámii i Egyptě. Sušené květy jsou využívány i pro ochucování a barvení potravin a pokrmů na červeno nebo na žluto, i proto je rostlina označována jako falešný šafrán. Pěstováno je více typů. Některé varianty jsou zdrojem oleje s vysokým obsahem kyseliny olejové, jiné vynikají vysokým obsahem kyseliny linolové - a to je i případ námi nabízeného oleje. Jedná se o omega-6 nenasycenou mastnou kyselinu s velkým významem pro organismus. Světlicový olej lisovaný za studena je vhodný především pro studenou kuchyni. Díky šetrnému způsoby výroby obsahuje řadu prospěšných složek, vitamínů a dalších antioxidantů. Ke smažení a tepelné úpravě pokrmů však zvolte variantu oleje lisovaného za tepla. INCI: Carthamus tinctorius Seed Oil Fyzikální vlastnosti: světle žlutá olejovitá kapalina s lehkou oříškovou vůní Relativní hustota: při 20 °C cca 0,917-0,924 g/cm³ Základní obsahové složky: mastné kyseliny - hlavní podíl kys. linolová (cca 68-83 %), kyselina olejová (cca 8-21 %), palmitová (cca 4-12 %) a stearová (cca 1-7 %)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.